YDS Sınavı, her sene ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi bir yabancı dil sınavıdır. Sınav tek oturumda yapılmakta ve adaylara yabancı dil bilgisini ölçen sorular sorulmaktadır. YDS İlkbahar Dönemi sınavı; Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinden yapılırken Sonbahar dönemi sınavı Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılmaktadır. 80 sorudan oluşan YDS’de süre 150 dakikadır
YDS’de, yabancı dil bilgisini gramer, okuma, anlama ve kelime bilgisi açısından ölçen çoktan seçmeli test yöntemi uygulanır.
YDS sınavı senede 3 kez yapılmaktadır. İlk sınav “İlkbahar YDS Sınavı” (YDS/1), ikinci sınav ise “Sonbahar YDS Sınavı” (YDS/2), üçüncü sınav “Kış YDS Sınavı” (YDS/3) olarak geçmektedir.
YDS’YE KİMLER GİREBİLİR?
– Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
– Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
– Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
– Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
– Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
– Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
– Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.
YDS’ye sıfırdan çalışacak olan kişiler ilk olarak geçmiş yıllarda çıkan sorular üzerinden soru tipleri analiz etmeli, çıkan soruların içeriği öğrenilmelidir. Ve eksik hissettiğimiz konular belirlenmelidir.
Sınav hakkında bilgi edindikten sonra sınav için çalışma programı oluşturulmalıdır. Çalışma programı oluştururken programın süresi ve yoğunluğu hazırbulunuşluk seviyemize göre belirlenmelidir. Sıfırdan çalışacak adayların çalışma dönemi diğer adaylara göre daha uzun sürecektir.
Hazırlanacak çalışma programı gerçekçi yani uygulanabilir olmalıdır. Başarılı olmak için düzenli ve disiplinli bir çalışma dönemi geçirmek önemlidir.
YDS’ye sıfırdan çalışacak olan adayların alanında uzman bir öğretmenden destek alması zaman kaybını engelleyecektir. Çeşitli kurs ve dershanelere gidilebileceği, özel ders alınabileceği gibi online eğitim veren programlara da katılınabilinir.
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’na çalışacak adaylar, dil bilgisi, kelime öğrenimi ve çeviri konularına ağırlık vermelidir. YDS adaylardan iyi bir dil bilgisi, kelime bilgisi ve okuduğunu anlama becerisi beklemektedir. Bunun için videolar izlenmeli, kaliteli kaynaklardan çalışılmalı ve kelime ezberlenmelidir. Dil öğrenmeyi destekleyen mobil uygulamalar kullanılmalı ve seviyeye uygun kitaplar okunarak bilgiler pekiştirilmelidir.